ΑΠΟ STAY AT HOME .... WORKING MOM





Stay at home mom ή working mom; Και γιατί να πρέπει να προσδιορίζεται η μάνα από το βιογραφικό της; Και γιατί να λέγεται stay at home mom αντί για unemployed mom; Μήπως δεν υπάρχει κι αυτό; Ακούγεται όμως άσχημο. Όλα είναι θέμα marketing. Παρουσίασε το αναπόφευκτο ως επιλογή κι απευθείας μπορεί να μετατρεπείς σε lifestyle icon που απολαμβάνει χαλαρές στιγμές με την οικογένεια χωρίς περιορισμούς και υποχρεώσεις.

Επί τρία χρόνια, που λες, υπήρξα μια μαμά που πολύ απλά εργαζόμουν στο σπίτι. Δεν εργαζόμουν από το σπίτι, αλλά για το σπίτι και την οικογένεια. Περίεργη δουλειά, χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και καθήκοντα, χωρίς άδειες, χωρίς αποδοχές, χωρίς κοινωνικό prestige. Τα δύο πρωτα χρόνια αποτελούσε σχεδόν μονόδρομο αυτή η επιλογή. Η αϋπνία, η κούραση και η φύλαξη των μικρών, που απαιτούσε περισσότερα από δύο χέρια, δεν ήταν οι ιδανικές προϋποθέσεις για καινούρια ξεκινήματα. Δε θα 'μουν ο ιδανικός υποψήφιος για να το πω αλλιώς.

Αυτά τα τρία χρόνια ήταν τόσο σημαντικά για εμένα! Έζησα κάθε στιγμή των παιδιών μου. Κυλιστήκαμε άσκοπα στο πάτωμα, βαρεθήκαμε, ζήσαμε όμορφες περιπέτειες στην πρωινή ηρεμία του πάρκου, τους μετέδωσα τις πρώτες τους γνώσεις. Τα έμαθα και με έμαθαν. Ξέχασα τι σημαίνει ρολόι και τους δόθηκα χωρις βιασύνη. Παρεξηγηθήκαμε κιόλας, αλλά είχαμε όλο τον χρόνο να τα ξαναβρούμε. Έφτασα αρκετές φορές στα όρια μου, φώναξα, όμως μετά ένιωσα τύψεις. Μου έλειψε η συναναστροφή με ενήλικες και η ανάληψη κι άλλων καθηκόντων πέρα των οικογενειακών.

Έφτασε όμως το πλήρωμα του χρόνου. Τα μικρά μου πλέον ήταν τριών χρονών. Αυτή η ηλικία που φάνταζε τόσο μακρινή, είχε δώσει στα μικράκια μου όλα της τα γνωρίσματα. Είχε φτάσει η ώρα και για τους τρεις μας να χωριστούμε. Να φτιάξει ο καθένας το δικό του καθημερινό πρόγραμμα. Ήμαστε έτοιμοι κι αυτό ήταν κάτι παραπάνω από φανερό.

Το ότι ήμουν έτοιμη να αποκτήσω καθημερινή εργασία δε σήμαινε βέβαια ότι αυτομάτως θα άνοιγαν όλες οι πόρτες για εμένα. Αποδείχτηκε αρκετά απαιτητική η αναζήτηση, ειδικά μετά από τόσα χρόνια αποχής. Χρειάστηκε πολλές φορές να αναθεωρήσω τα κριτήρια μου. Έφτασαν και στιγμές που συμφιλιώθηκα με την ιδέα να μην ξαναεργαστώ. Σχεδόν ταυτόχρονα όμως με την προσαρμογή των παιδιών στον παιδικό σταθμό, βρέθηκα κι εγω να συνηθίζω το καινούριο μου εργασιακό περιβάλλον και τη νέα καθημερινότητα. 

Αυτή η καθημερινότητα δεν ήταν εύκολη για όλους μας. Ξαφνικά τα παιδιά προσπαθούσαν να κατανοήσουν γιατί λείπει η μαμά από το σπίτι ή για ποιο λογο απλά φεύγω για τη δουλειά την ώρα που παίζουμε ή τη στιγμή που έχει συμβεί κάτι. Επίσης σ' όλες τις άλλες δουλειές προστέθηκαν κ διορθώματα ή προετοιμασία μαθημάτων, μιας που η δουλειά του εκπαιδευτικού τα 'χει αυτά. Ας μην ξεχασω να αναφερθώ και στα επιπλέον καθήκοντα που ανέλαβε ο μπαμπάς πηγαίνοντας μόνος του τα παιδιά στις δραστηριότητες ή απασχολώντας τα τα απογεύματα που λείπω! Όλη η οικογένεια θα 'πρεπε να αναπροσαρμοστεί.

Πρώτα απ' όλα αλλάζουν οι συνήθειες της μητέρας. Μια εργαζόμενη μαμά προσπαθεί να τα βάλει όλα σε μια τάξη. Προσπαθεί να είναι επαρκής τόσο στο σπίτι, όσο και στη δουλειά. Μπορεί όντως να χει πολλά στο μυαλό της, αλλά αυτά τα πολλά την αποσπούν λίγο από τα αποκλειστικά μητρικά καθήκοντα. Της δίνουν τη δυνατότητα να μεταπηδάει από τον έναν ρόλο στον άλλο, να συναναστρέφεται και με άλλους ανθρώπους και να γίνεται παραγωγική με διαφορετικό τρόπο.

Αν θα έπρεπε να συγκρίνω την πρότερη κατάστασή μου με την τωρινή, δε θα μπορούσα εύκολα να επιλέξω. Μπορώ μόνο να πω με βεβαιότητα ότι μια μαμά που είναι όλο το 24ωρο με τα παιδιά χρειάζεται απεριόριστες δυνάμεις και ψυχικά αποθέματα για να είναι μια θετική παρουσία για τα παιδιά και να διατηρήσει τις προσωπικές της ισορροπίες ταυτόχρονα. Από την άλλη μια μαμά που λείπει από το σπίτι, μπορεί να έχει λίγο χρόνο με τα παιδιά της και πολλές ενοχές, αλλά οι ώρες που περνάει μαζί τους είναι συνήθως πιο ποιοτικές. Η εναλλαγή παραστάσεων της προσφέρει φρέσκια διάθεση σε ό,τι κάνει. Δεν υπάρχει η πολύωρη τριβή που φέρνει κούραση και παρεξηγήσεις, η οποία όμως είναι και άκρως απαραιτητη πολλές φορές!

Ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει το ιδανικό. Δεν υπάρχουν απόλυτες λύσεις. Κάθε οικογένεια δοκιμάζει και καταλήγει τι είναι αυτο που της ταιριάζει. Το σίγουρο είναι ότι κάθε μαμά, με οποιονδήποτε χαρακτηρισμό κι αν συνοδεύεται, μπορεί να προσφέρει τον καλυτερό της εαυτό μόνο οταν η ίδια νιώθει πλήρης και ισορροπημένη. 

Τέλος θυμήσου ότι ακόμη κι αν η κατάσταση που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή δεν είναι όπως τη φανταζόσουν, προσπάθησε να αξιοποιείς και να απολαμβάνεις αυτό που έχεις κάθε φορά μέχρι να κατακτήσεις αυτό που επιδιώκεις! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Instagram Follow on Instagram