ΠΑΙΧΝΙΔΙ ... ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ




Οι γιορτές τελείωσαν και τα περισσότερα παιδάκια χάρηκαν με τα καινούρια παιχνίδια που έφερε ο Άγιος Βασίλης, αλλά και οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

Όποιος είναι γονιός όμως, γνωρίζει καλύτερα απ' όλους ότι η χαρά αυτή φεύγει πολύ γρήγορα. Τόσο που καμία φορά δεν το πιστεύεις. 

Στην αρχή τα αδέρφια διεκδικούν το καινούριο απόκτημα με πάθος και εσύ σκέφτεσαι ακόμη και το ενδεχόμενο να αγόραζες δύο ίδια. Λίγες στιγμές μετά όμως, βρίσκεται παρατημένο σε μια γωνιά, χωρίς να κεντρίζει το ενδιαφέρον κανενός. 

Μα πως γίνεται αυτο; Αυτό το παιχνίδι αρέσει ακόμη και σε σένα. Και στο είχαν ζητήσει με τόση λαχτάρα. Άσε που ξόδεψες τόσα χρήματα...

Και τέλος πάντων τι πιο εντυπωσιακό μπορεί να έχει μια κατσαρόλα, τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή μία κουβέρτα;
Γιατί κολλάνε με τις ώρες με ορισμένα πράγματα, που φαινομενικά δεν έχουν τίποτα το ενδιαφέρον;

Φυσικά γιατί τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται καταστάσεις της καθημερινότητας, ό,τι βλέπουν, ό,τι έχουν βιώσει ως εμπειρία ή ό,τι θα ήθελαν να βιώσουν.

Γι' αυτό ένα τόσο απλό πράγμα, όπως μια κατσαρόλα ή τα κλειδιά του αυτοκινήτου, μπορεί να γίνει η αρχή ενός μοναδικού παιχνιδιού που θα κρατήσει πολλή ώρα.

Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο, από το λεγόμενο "φανταστικό παιχνίδι". Σ' αυτό, τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και προσποιούνται ρόλους που έχουν δει ή κι άλλους, που δημιουργούν εκείνη τη στιγμή. Δεν υπάρχουν όρια, κανόνες, αρχή ή τέλος. Πολλές φορές δεν υπάρχει καν κάποιο αντικείμενο με το οποίο θα παίξουν. Το μεγαλύτερο μέρος του σκηνικού έχει στηθεί στο μυαλό τους και μάλιστα είναι πολύ εντυπωσιακό! 

Τα οφέλη του "φανταστικού παιχνιδιού" είναι πολλά! Αρχικά ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Επιπλέον τα βοηθάει να βρίσκουν τρόπους ώστε να επιλύουν προβλήματα που προκύπτουν. Ακόμη, βελτιώνει το λεξιλόγιό τους, μιας που πάνω στο παιχνίδι νιώθουν ελεύθερα να εκφραστούν με τέτοιο τρόπο, που ενδεχομένως να μην το έκαναν σε άλλη περίπτωση. Αναπτύσσουν, επίσης, τις συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. Τελευταίο και σημαντικότερο όμως, κάνει τα παιδιά χαρούμενα!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλετε να τους τραβήξετε την προσοχή από τα ηλεκτρονικά ή θα ψάχνετε τρόπο να διακόψετε έναν τσακωμό, δώστε την αρχή μιας φανταστικής ιστορίας. Τα υπόλοιπα αφήστε τα πάνω τους...

Πριν κλείσω όμως, ας δώσω και μία πρακτική συμβουλή! Μην υποτιμάτε τίποτα. Ένα κουτί παιχνιδιού, μια παλιά συσκευή, ένα φθαρμένο ρούχο και πολλά άλλα μπορούν να αποκτήσουν τεράστια αξία στα χέρια ενός παιδιού! 

Αρκεί να υπάρχει φαντασία...




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Instagram Follow on Instagram