ΦΕΤΟΣ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ




Μια τυπική μέρα στο σπίτι μας ξεκινάει με ένα τακτοποιημένο δωμάτιο και δυο αγουροξυπνημένα τετράχρονα έτοιμα να καταναλώσουν τα αποθέματα ενέργειας σου! Για τα δικά τους δεν το συζητώ. Έχω καταλήξει πλέον στο συμπέρασμα ότι είναι ανεξάντλητα. Τώρα μου μένει μόνο να διαπιστώσω πως γίνεται αυτό.


Ας ακολουθήσουμε όμως το πρόγραμμα αυτών των ανεξάντλητων μικρών!

Βήμα πρώτο για μια μέρα ατέλειωτης διασκέδασης να φτιαχτεί το σκηνικό! Με βιαστικές, σχεδόν αγχώδεις και διεκπεραιωτικές κινήσεις, πετιούνται όλα τα παιχνίδια στο πάτωμα και διασκορπίζονται με τέχνη σ' όλο το σπίτι. Όχι, δεν ψάχνουν το αγαπημένο τους ρομπότ, ούτε αυτή τη φανταχτερή κούκλα, που έπαιρναν όρκο στο κατάστημα ότι η απόκτησή της θα έδινε νόημα στην ύπαρξή τους. Στην πραγματικότητα δεν αναζητούν τίποτα. Δεν έχουν σκοπό να παίξουν.

Ενώ στο πάτωμα βρίσκονται μπερδεμένα παλιά με καινούρια παιχνίδια, φανταχτερά αποκτήματα με άλλα λιγότερο εντυπωσιακά, αρτιμελείς κούκλες μ' άλλες που δεν τους φέρθηκε με τόση αγάπη ο μικρός ιδιοκτήτης, κι άλλα τόσα αναρίθμητα παιχνίδια, τα παιδιά μου εγκαταλείπουν το δωμάτιό τους και τρέχουν στο σαλόνι.

Μιας που είναι δραστήρια πλάσματα, πριν καν το καταλάβω, στο σημείο του καναπέ στέκει μόνο ο σκελετός του, ενώ τα μαξιλάρια έχουν δημιουργήσει έναν άμορφο όγκο, που μάλλον στα μάτια τους φαντάζει με πειρατικό πλοίο, το παλάτι της πριγκίπισσας ή ποιος ξέρει τι άλλο. Μπορούν να περάσουν πολλή ώρα, χοροπηδώντας, κρυμμένοι κάτω από τα μαξιλάρια, διασχίζοντας ένα μυστικό πέρασμα ...

Η κουρτίνα που κρέμεται παραδίπλα τσαλακωμένη από την πολλή ταλαιπωρία, θα παραδοθεί κι αυτή στις διαθέσεις τους. Άλλη στάση μπορεί να γίνει στα συρτάρια της κουζίνας που πάντα κάτι ενδιαφέρον μπορεί να υπάρχει. Μολις εντοπιστεί, μεταφέρεται με συνοπτικές διαδικασίες στο δωμάτιο και μπλέκεται μαζί με το ρομπότ, την κούκλα, τα φανταχτερά παιχνίδια, αλλά και με τα λιγότερο εντυπωσιακά...

Μια ακόμη αξιοσημείωτη κίνηση είναι το άνοιξε-κλείσε του ψυγείου και ο τακτικος έλεγχος των προϊόντων που ματαίως προσπαθούν να συντηρηθούν σε μια σταθερή θερμοκρασία.

Να μην ξεχάσω τέλος να αναφερω ότι οι στριφογυριστές καρέκλες αποτελούν κι αυτές σημαντική πρόκληση και χρησιμοποιούνται με κάθε δυνατό τρόπο.

Κάπως έτσι κυλάει η μέρα, αποφεύγοντας συστηματικά οποιαδήποτε επαφή, σωματική  ή οπτική, με τα παιχνίδια τους. Οποιαδήποτε πρόταση να ασχοληθούν μ' αυτά πέφτει στο κενό. Μόνο οι κατασκευές, το διάβασμα βιβλίων ή μια βόλτα στο πάρκο εκτιμάται.

Φτάνοντας αισίως η ώρα του ύπνου, θα το χαρακτήριζα και τελετουργία πια, ξεκινάω αρχικά φιλικές υπενθυμίσεις για συμμάζεμα του δωματίου, αλλά κι οποιουδήποτε άλλου μέρους του σπιτιού από τα παιχνίδια, συνεχίζω με συζήτηση που σκοπό έχει τον προβληματισμό σχετικά με την ύπαρξη των παιχνιδιών και καταλήγω σε κάτι που ελάχιστα με αντιπροσωπεύει ή με τιμά, απειλώ δηλαδή ότι θα τα πετάξω όλα  μετρώντας αντίστροφα.

Έχω μια ιδέα γιατί αδιαφορούν τόσο για τα παιχνίδια τους, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

Προς στιγμήν θα αρκεστώ στο να αναφέρω ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται άλλα παιχνίδια.

Ξέρω ότι στέκεσαι μπροστά στο ράφι και σκέφτεσαι το αγαπημένο σου βαφτιστήρι, ανιψάκι, εγγονάκι να παίζει μ' αυτό το ομολογουμένως πολύ όμορφο παιχνίδι. Και πράγματι θα παίξει για λίγη ώρα μετά την απόκτησή του, αλλά όχι για πολύ περισσότερο. Γι' αυτό μην το πάρεις!

Αντ' αυτού, πέρνα ώρα μαζί του, ζήστε μαζί μια εμπειρία, όπως μια βόλτα σε φάρμα, παρακολούθηση ενός θεατρικού, μάθημα αναρρίχησης ή απλά μια βόλτα στο πάρκο μ' ένα παγωτό στο χέρι.

Πίστεψε με, θα το απολαύσετε καί οι δυο. Το μικρό αγαπημένο πλασματάκι θα το θυμάται για πολύ καιρό και θα το αναφέρει με την πρώτη ευκαιρία.

Κι αν πάλι θέλεις να προσφέρεις κάτι υλικό, διάλεξε ενα βιβλίο, ίσως κάποιο που ο ίδιος αγαπούσες όταν ήσουν παίδι, διαβάστε το μαζί καί συζητήστε!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Instagram Follow on Instagram