ΠΟΙΟΣ ΥΠΝΟΣ;


Παγκόσμια ημέρα ύπνου σήμερα...

Ύπνος. Ένα καυτό θέμα για τους νέους γονείς! Ακόμη πιο καυτό για όσους έχουν δίδυμα μωρά ή και λίγο μεγαλύτερα!

Ας το πιάσουμε όμως το θεμα από την αρχή. 

Αλήθεια, ποια ήταν η σχέση σας με τον ύπνο πριν τα παιδιά; Είστε απ' αυτούς που ένα τεταρτάκι το μεσημέρι τους δίνει ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα; Κοιμάστε νωρίς ή είστε νυχτοπούλια; Θεωρείτε ότι πρέπει να κερδίζεις τη μέρα απ' το πρωί ή απολαμβάνετε χουζούρι μέχρι την ώρα που οι υπόλοιποι παίρνουν το δεκατιανό τους;

Ας πω εγώ πρώτη! Δηλώνω λάτρις του ύπνου, αλλά τον θέλω τις ώρες που τον ζητάει ο οργανισμός μου! Δεν μπορώ να κοιμηθώ όταν πρέπει. Επίσης, λόγω του απογευματινού ωραρίου στη δουλειά μου, το πρωί μπορούσα να μένω ανενόχλητη στο κρεβάτι ως αργά!

Κάτι τέτοια όμως τα βλέπει το σύμπαν και έρχεται να σε νοικοκυρέψει στέλνοντάς σου όχι ένα, αλλά δύο γλυκά ξυπνητήρια!

Δεν υπάρχει περίοδος προσαρμογής! Οι κανόνες είναι αμείλικτοι! Επιστρέφεις από το μαιευτήριο και το σώμα σου δεν έχει επανέλθει. Πονάς. Θέλεις τόσο πολύ να ξεκουραστείς. Όλη τη νύχτα όμως ακούς ήχους, σαν γριλίσματα ή κάτι σαν πνίξιμο κ μετά ούτε ανάσα. Μα τι ήχοι είναι αυτοί; Όλη την ώρα σηκώνεσαι κι ελέγχεις μια το ένα και μια το άλλο! Και μόλις τους συνηθίζεις, έρχεται η ώρα να ταΐσεις το πρώτο. Είτε έχεις βάλει ξυπνητήρι, είτε στο υπενθυμίζει το ίδιο. Και το ταΐζεις! Ωραία! Τώρα έχεις μπροστά σου ενα τρίωρο να κοιμηθείς! Λάθος... Σε μισή ωρίτσα περίπου θα ξυπνήσει το άλλο μωρό. Αν θηλάζει, τα πράγματα είναι πιο εύκολα! Αν όμως αυτό δε θηλάζει, έχεις προετοιμασία στην κουζίνα... Κάπως έτσι και υπολογίζοντας και μερικές αλλαγές πάνας, ξημερώνει!

Προφανώς ο πρώτος καιρός περνάει μες στην αϋπνία! Τα μωρά έχουν ανάγκη τη μαμά, οπότε, ακόμη και να προσφερθεί βοήθεια από τον μπαμπά, δεν κερδίζεις και πολλά!

Περνώντας ο καιρός, τα πράγματα γίνονται καλύτερα! Τα νυχτερινά γεύματα σταματάνε κι όσες φορές χρειαστεί να σηκωθείς από το κρεβάτι είναι για να τα καθησυχάσεις ή για να ελέγξεις τη θέση που κοιμούνται. Αν είσαι από τις τυχερές, αυτό παίρνει μόνο μερικά λεπτά! Στις πόσες φορές όμως, που σου διακόπτουν τον ύπνο, μπορείς να ξανακοιμηθείς;

Προσωπικά δυσκολεύομαι απίστευτα να ξαναμπώ στο κλίμα! Έτσι πολλές φορές μετά από αρκετή προσπάθεια και ακόμη περισσότερα στριφογυρίσματα, ανάβω το πορτατίφ και πιάνω στα χέρια μου ένα βιβλίο ή το κινητό! Το δεύτερο δεν το συστήνω, γιατί η μία αναζήτηση σε οδηγεί στην άλλη κι έτσι χάνεται κάθε ελπίδα να ξανανυστάξεις!

Οι μήνες όμως περνούν γρήγορα και τις περισσότερες φορές τα παιδιά έχουν έναν ήρεμο ύπνο μετά την ηλικία του ενός ή ενάμιση περίπου έτους! Οπότε, όσοι δεν έχετε φτάσει ακόμη σ' αυτό το στάδιο, κάντε λίγη υπομονή.

Σίγουρα τον ύπνο του μωρού δεν μπορεις να τον ελέγξεις απόλυτα ή να τον προγραμματίσεις! Ως μαμά διδύμων όμως, έχοντας περάσει πολλά βράδια ξάγρυπνη, έχοντας δοκιμάσει πολλά "κόλπα" κι έχοντας διαβάσει αρκετά επί του θέματος, νομίζω πως τρία πράγματα είναι αυτά που μπορώ να προτείνω.

Αρχικά, τα νυχτερινά γεύματα καλό είναι να σταματάνε σχετικά νωρίς! Λίγο πριν το πρώτο εξάμηνο. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να ακολουθείται ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, τόσο μέσα στην ημέρα, όσο και το βράδυ! Αυτό το πρόγραμμα βέβαια επανακαθορίζεται όσο το παιδί μεγαλώνει. Τέλος, σημαντικό είναι το παιδί να καταλήγει ξύπνιο στην κούνια του από μικρή ηλικία! Έτσι καταφέρνει να ξανακοιμηθεί μόνο του, σε περίπτωση που ξυπνήσει για κάποιον λόγο μες στη νύχτα!

Οι νέοι γονείς έχουν ανάγκη από ξεκούραση κι όταν έχεις δίδυμα μωρά, δύσκολα μπορεί να τα φροντίσει μόνος του ο ένας γονιός για αρκετή ωρα, ούτως ώστε να ξεκουραστεί ο άλλος. 

Πολλοί εφαρμόζουν πιο εναλλακτικές μεθόδους στον ύπνο και είναι σεβαστές! Ο καθένας πορεύεται σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει και τις αντοχές του! Σίγουρα ένας ξεκούραστος γονιός μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στο παιδί του όταν αυτό είναι ξύπνιο.

Σατιρίζοντας πολλοί λένε ότι οι μανάδες είναι η επιστημονική απόδειξη ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει και χωρίς ύπνο. Μας νοιάζει όμως μόνο η επιβίωση;

Όπως και να 'χει, όποιο πρόγραμμα κι αν ακολουθεί κάθε γονιός, ας ευχηθώ σ' όλους τους γονείς, αλλά και στα μωρά τους έναν ήρεμο ύπνο κι όνειρα γλύκα!!!



Σχόλια

  1. Νιώθω ακριβώς τα όσα λες. Κι ας έχω μόνο μια 😉😉...
    Σας είπα τι τραβάμε με τον ύπνο και την πιπίλα...
    Και το πιο εκνευρίστικό; Να έρχονται οι δικοί να σε δουν λίγες μέρες μετά τη γέννα και να λένε " αααα πολύ ταλαιπωρημένη είσαι. Πολύ κουρασμένη. Χάλια δείχνεις".
    Ευχαριστώ! Πολύ βοηθητικό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κάποιος δεν μπορεί να προσφέρει πρακτική βοήθεια σε μια νέα μαμά, ας την εμψυχώσει τουλάχιστον! Ή αλλιώς καλύτερα να μην πει τίποτα. Καμιά φορά ακόμη κ τα προφανή είναι ψιλά γράμματα για κάποιους.

      Διαγραφή
  2. Αχ... πόσο μου έχει λείψει ο ύπνος! Δύσκολο να είσαι μικρομάνα!!! Σχετικά με τα γεύματα και έχοντας θηλάσει τρία παιδιά, μπορώ να πω ότι στο θηλασμό δεν υπάρχουν προγράμματα και ωράρια! Αυτό είναι και το μόνο αρνητικό του θέματος! Υπομονή... η αρετή που αποκτάς με το ζόρι όταν κάνεις παιδιά!! Τα φιλιά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά αποκτάς πολλές αρετές με το ζόρι, αλλά γίνεσαι όλο κ καλύτερος ως άνθρωπος απ' όλο αυτό. Επειδή είχα ταυτόχρονα δύο μωρά, θήλαζα ανά δίωρο περίπου, προκειμένου να μπορώ να υπολογίζω τα γεύματα σε σχέση με το πόσο μπορώ να απουσιάζω από το σπίτι. Δυστυχώς δεν έμενε κ γάλα στην κατάψυξη. Οπότε ο θηλασμός μόνο ως παροχή γεύματος. Για παρηγοριά κτλ είχαμε την αγκαλιά!Δύσκολο θέμα πάντως ο ύπνος ...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Instagram Follow on Instagram