ΔΕΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΛΛΙΩΣ



Κλείσε τα μάτια και ταξίδεψε για λίγο στην παιδική σου ηλικία! Τότε που οι διακοπές ήταν συνυφασμένες με το χωριό! Τότε που δε χρειαζόταν να ψάχνουν οι γονείς σου ξενοδοχεία κι εστιατόρια.

Θυμάσαι πως περνούσε η μερα; Το πρόγραμμα ήταν ότι δεν υπήρχε πρόγραμμα! Όλη μέρα παιχνίδι, εξερεύνηση, βουτιές στη θάλασσα και το απόγευμα πλατεία!

Η απόλυτη ξεγνοιασιά!

Με τους φίλους σου καθε φορά το έπιανες από κει που το 'χες αφήσει! Τι κι αν είχατε χαθεί μια ολόκληρη χρονιά...

Όσο τα χρόνια περνούσαν όμως, το χωριό άρχισε να σε πιέζει. Να το νιώθεις λίγο. Τότε μαζί με τους φίλους ψάχνατε τρόπους να φτάσετε στο διπλανό μεγαλύτερο χωριό ή ακόμη καλύτερα στην πόλη. Οι περισσότεροι έχουμε στριμωχτεί με άλλα έξι-επτά άτομα σ' ένα αυτοκίνητο προκειμένου να πιούμε αυτόν το περιβόητο καφέ στην πόλη!

Κι έπειτα έπαψαν τα στριμώγματα! Μεγαλώσαμε κι ο καθένας είχε το δικό του αυτοκίνητο. Έτσι οι βόλτες γίνονταν πιο εύκολες! Έλα όμως που τότε δεν είχε μείνει κανείς από τους φίλους να πάει γι' αυτόν τον καφέ!

Αρχίσαμε να μαθαίνουμε νέα ο ένας του άλλου μέσω social, αλλά είχαμε χαθεί στην ουσία!

Άρχισε η περίοδος που οι διακοπές οργανώνονταν πολύ καιρό πριν κι όλα επιλέγονταν έπειτα από σκέψη και μελέτη κριτικών! Υπήρχε πλέον πρόγραμμα κι ήταν πολύ φορτωμένο προκειμένου να προλάβεις να δεις όσα σε ενδιέφεραν!

Κάπως έτσι πέρασε μια δεκαετία και βάλε! Το οργισμένο νιάτο που έκρυβες μέσα σου ηρεμεί! Παντρεύεσαι, αποκτάς παιδιά και δειλά δειλά βάζεις στο πρόγραμμα των διακοπών σου και το χωριό!

Αυτή τη φορά ξαναζείς τα παιδικά σου χρόνια μέσα από τα παιδιά σου! Αρχικά απορείς πως απ' όλα τα μέρη που πηγαίνετε διακοπές, τα παιδιά προτιμούν το χωριό! Βλέποντας όμως στα μάτια τους τον ενθουσιασμό, θυμάσαι τι ήταν αυτό που σε μάγευε κι εσένα όταν ήσουν μικρός!

Τα παιδιά δε νοιάζονται για το τι θα φορέσουν, σε ποιο εστιατόριο θα φάνε ή πως θα είναι το σπίτι που θα μείνουν! Αυτές είναι δικές μας ανάγκες.

Τα μικρά μας θέλουν να τρέχουν ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να δίνουν συνεχώς το χέρι, να λερώνονται, να έρχονται σε επαφή με τα ζώα, να δημιουργούν φιλίες και να παίζουν μεταξύ τους χωρίς να το προγραμματίζουν οι γονείς τους μια βδομάδα πριν. Θέλουν επίσης να γίνονται ένα με τον τόπο και τις παραδόσεις. Να νυχτώνει και τότε να πέφτουν για ύπνο χωρίς παρακαλετά! Γιατί απλά έχουν ζήσει όλη την ημέρα στο έπακρον!

Και ξέρεις κάτι; Βλέποντας τα μικρά σου να χαίρονται τόσο στο χωριό, χαίρεσαι κι εσύ μαζί τους! Άσε που ξαναβρίσκεις τους παλιούς σου φίλους που 'χουν επιστρέψει κι αυτοί με τις οικογένειές τους.

Βέβαια τώρα δε συζητάτε για το πώς θα διαφύγετε στο διπλανό χωριό, αλλά τα θέματα στρέφονται γύρω από τα παιδιά! Το χωριό αποκτά και πάλι ενδιαφέρον για σένα!

Πλέον βέβαια, ως σύγχρονοι γονείς, ψάχνουμε και το κάτι παραπάνω, όπως παραδοσιακά γειτονικά μέρη ή δραστηριότητες που γίνονται στην ευρύτερη περιοχη. Έτσι πάμε την περιπέτεια ένα βήμα παραπέρα και μαζί με τα παιδιά μας γνωρίζουμε τον τόπο μας από την αρχή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Instagram Follow on Instagram