ΤΗΡΕΙΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΥ;





Υπόσχεση: η διαβεβαίωση που δίνει κάποιος (οικειοθελώς ή όχι) ότι θα πραγματοποιήσει κάτι.

Εσύ αλήθεια τι σχέση έχεις με τις υποσχέσεις; Τις δίνεις ελαφρά τη καρδία ή το σκέφτεσαι και μια δεύτερη φορά;

Μήπως πιστεύεις ότι το "είπα ξείπα" είναι μια πολύ έξυπνη και βολική απάντηση;

Αν ναι, να σου θυμίσω οτι οι παλιοί έλεγαν "μην τάξεις σ' Άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι"! Και δεν το 'λεγαν τυχαία!

Είμαι βέβαιη ότι κι εσύ, όπως κι εγώ, όπως και οι περισσότεροι γονείς έχεις μπει στον πειρασμό να υποσχεθείς στα παιδιά σου το οτιδήποτε σε κρίσιμες στιγμές ή σε στιγμές που απλά νιώθεις ότι οι αντοχές σου εξαντλούνται, προκειμένου να ηρεμήσουν!

Έλα όμως που τα παιδάκια μας, μπορεί να ξεχνάνε πολύ σημαντικά πράγματα, αλλά την υπόσχεση, και δη αυτή που προέρχεται από τη μαμά ή τον μπαμπά, δεν την ξεχνάνε ποτέ.

Μπορεί να σου κάνουν το χατίρι και να ικανοποιήσουν την επιθυμία σου, αλλά δε θα αργήσει η στιγμή που θα ζητήσουν την εκπλήρωση της υπόσχεσης που τους έδωσες.

Κι εσύ πρέπει να κρατήσεις τον λόγο σου. Ξέρεις γιατί;

• Αρχικά, τα παιδιά μαθαίνουν να σε εμπιστεύονται. Ξέρουν ότι μπορούν να στηριχτούν πάνω σου από τα πιο ασήμαντα μέχρι τα πιο σημαντικά. Αυτό τους προσφέρει ηρεμία κι ασφάλεια.
• Επίσης τηρώντας τις υποσχέσεις σου, αποδεικνύεις στα παιδιά σου ότι αξίζεις τον σεβασμό τους.
• Έπειτα, τα παιδιά μπορούν εύκολα να καταλάβουν απέναντι σε ποιούς είσαι συνεπής και σε ποιους όχι. Στην περίπτωση που αγνοείς τις υποσχέσεις που τους δίνεις, συμπεραίνουν ότι δεν είναι προτεραιότητά σου κι ότι δεν τα υπολογίζεις. Αυτό θα τα κάνει να νιώθουν ασήμαντα. 
• Επιπλέον, πάντα λέμε ότι θέλουμε να είμαστε εμείς πρώτοι απ' όλους πρότυπα για τα παιδιά μας. Ας τους δείξουμε λοιπόν πως είμαστε συνεπείς κ πως πρέπει και οι δικές τους πράξεις να συμβαδίζουν με τα λόγια τους.
• Τέλος, κάπως έτσι θα καταφέρουν και τα ίδια στο μέλλον να χτίσουν υγιείς προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις που θα βασίζονται στην εμπιστοσύνη.

Βέβαια στη ζωή δεν μπορούμε πάντα να τηρούμε τις υποσχέσεις μας! Συμβαίνουν απρόοπτα που δεν είμαστε σε θέση να τα ελέγξουμε! Ας προσπαθήσουμε όμως να μην τα απογοητεύουμε για ασήμαντες αφορμές! Είναι προτιμότερο σε μια στιγμή έντασης να αφιερώσουμε χρόνο εξηγώντας τους τον λόγο που του αρνούμαστε κάτι, παρά να μετατοπίσουμε το πρόβλημα για αργότερα, δίνοντας υπόσχεση για κάτι που ξέρουμε από την αρχή ότι δε θα το κάνουμε! 

Άλλωστε να θυμάσαι ότι οι πολλές υποσχέσεις μειώνουν την εμπιστοσύνη. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Instagram Follow on Instagram