ΜΙΚΡΟΙ ΒΟΗΘΟΙ


Τα μωρά μου μεγαλώνουν! Καταλαβαίνουν σχεδόν όλα όσα τους λέω και μπορούμε επιτέλους να συνεννοηθούμε! Μάλιστα τους αρέσει πολύ να μιμούνται ό,τι κάνουμε εγώ κι ο μπαμπάς τους. Θεωρώ λοιπόν πως έχει έρθει η στιγμή να αρχίσουν να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού.

Η ηλικία των δύο είναι ιδανική μιας που σωματικά έχουν αποκτήσει πολλές δεξιότητες και νοητικά αντιλαμβάνονται απλές οδηγίες, οπότε μπορούν να ακολουθήσουν μια λογική σειρά κινήσεων, προκειμένου να ολοκληρώσουν μια εργασία. Ακόμη συναισθηματικά έχουν μεγάλη ανάγκη για αναγνώριση και επιβράβευση.

Θα σκεφτεί όμως κάποιος: "Μα τι δουλειές μπορεί να κάνει ένα δίχρονο;"

Αρχικά μπορεί (και πρέπει) να μαζεύει τα παιχνίδια του. Μπορεί επίσης να βοηθάει όταν βάζουμε ή βγάζουμε τα ρούχα από το πλυντήριο και να πατάει τα κουμπάκια ώστε να επιλέγει το κατάλληλο πρόγραμμα. Ακόμη, είναι σε θέση να μας δίνει ένα ένα τα πιάτα και τα ποτήρια από το πλυντήριο πιάτων για να τα βάλουμε στη θέση τους ή να τοποθετεί τα διπλωμένα ρούχα στην ντουλάπα. Τέλος μπορεί να βρίσκει τα υλικά που χρειάζονται για την προετοιμασία ενός γεύματος ή να ποτίζει τα λουλούδια...

Τόσες πολλές δουλειές που καθεμία απ' αυτές του προσφέρει και κάτι διαφορετικό. Όλες όμως συμβάλλουν στο να γίνει το παιδί ανεξάρτητο και υπεύθυνο, να εκτιμάει τον κόπο του άλλου και να αντιληφθεί την οικογενεια ως ομάδα, της οποίας είναι μέλος.

Εννοείται πως σ' αυτό το πρώιμο στάδιο, στις περισσότερες από τις δουλειές που κάνει το παιδί, χρειάζεται επίβλεψη και βοήθεια. Κι αν δε γίνουν σωστά, δεν πειράζει. Δεν το αποθαρρύνουμε, αλλά το συμβουλεύουμε ώστε την επόμενη φορά να τα καταφέρει καλύτερα.

Όταν λοιπόν θα δείτε τα παιδιά σας να παραπονούνται ή να τσακώνονται γύρω από τα καινούργια τους παιχνίδια, χωρίς να μπορείτε να τα ευχαριστήσετε με κάποιον τρόπο, προτείνετέ τους να σας βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού.

Η έκφραση ικανοποιήσης που θα δείτε στα προσωπάκια τους θα σας κάνει να καταλάβετε πως τα μικρά σας είναι έτοιμα να συμμετάσχουν και να προσφέρουν αν εσείς τους το επιτρέψετε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Instagram Follow on Instagram