NEXT STATION: DOWNTOWN



Πριν λίγο επιστρέψαμε απο την αγαπημένη μας βόλτα! Βόλτα στο κέντρο της Αθήνας! 

Εκεί που τα μάτια μικρών και μεγάλων δεν προλαβαίνουν να αποτυπώνουν εικόνες, τα αυτιά να γεμίζουν πολλούς και διαφορετικούς ήχους και η μύτη να παρασέρνεται από τις μυρωδιές.

Η πρώτη διστακτική επαφή, έγινε όταν τα παιδιά ήταν 6 μηνών. Παρκάραμε κεντρικά και το ένα έφερε το άλλο. Ξεκινήσαμε από Πλάκα, περάσαμε από τη λαχαναγορά, τα στενά δρομάκια στην Αθηναΐδος και καταλήξαμε για καφέ σε ένα μικρό πολυσύχναστο μαγαζάκι, το οποίο σκοπεύαμε να το επισκεφτούμε οι δυο μας κάποια στιγμή!

Έκτοτε και μέχρι τώρα που τα παιδιά είναι περίπου δυόμιση ετών, η βόλτα στο κέντρο τα ενθουσιάζει και κρατάει όλες τους τις αισθήσεις σε εγρήγορση! Αρκεί να σημειώσω ότι είναι η μοναδική περίπτωση εδώ κι έναν χρόνο που δέχονται να καθίσουν στο καρότσι αδιαμαρτύρητα, μιας που απλά το ξεχνάνε και το μόνο που κάνουν είναι να παρατηρούν.

Το κέντρο της Αθήνας, αλλά και άλλων πόλεων, είναι ένας παρεξηγημένος οικογενειακός προορισμός! Πολλοί θεωρούμε ότι είναι αφιλόξενος κι ότι δεν έχει να προσφέρει και πολλά σε παιδιά μικρών ηλικιών!

Προσωπικά, θεωρώ πως αυτό είναι μύθος! Το κέντρο της πόλης, όπως βέβαια κι άλλοι προορισμοί βόλτας, προσφέρει πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα στα παιδιά. Απλά κάντε εικόνα στο μυαλό σας, ένα λεωφορείο να περνάει μπροστά από το μουσείο, την ώρα που στο απέναντι πεζοδρόμιο οι εργάτες δουλεύουν με το κομπρεσέρ, ενώ παραδίπλα ο καστανάς διαλαλά τα ζέστα κάστανα! Περπατώντας λίγο παρακάτω πλανόδιοι μουσικοί παίζουν κιθάρα, ντραμς ή σαξόφωνο και κάνουμε μια στάση να τους απολαύσουμε!

Μήπως όμως ξέχασα κάτι; Μήπως τα παρουσίασα όλα ιδανικά; Η αλήθεια είναι ότι στο κέντρο συναντάς άστεγους, εξαρτημένους ή και ζητιάνους. Δεν αλλάζουμε όμως διαδρομή! Στην πραγματική ζωή συμβαίνουν κι αυτά. Είναι καλό για τα παιδιά να εξοικειώνονται με όσες περισσότερες εικόνες γίνεται. Είναι καλό να τους δημιουργούνται απορίες και να τις συζητάμε. Ένα αποστειρωμένο περιβάλλον δεν "τσιγκλάει" το μυαλό.

Τι γίνεται όμως με τη μεταφορά; Σ' αυτές τις ηλικίες χρειάζεται να μεταφέρεις τα παιδιά με καρότσι, αφού οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα, επειδή τα περισσότερα πεζοδρόμια είναι πλατιά, υπάρχουν αρκετές ράμπες, αλλά και πεζόδρομοι. Κι αφού τα κατάφερε το διπλό καρότσι, φανταστείτε που μπορεί να φτάσει το μονό.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ψάχνετε προορισμό, βάλτε το κέντρο στη λίστα σας! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Instagram Follow on Instagram