SHH... TODDLERS SPEAKING



Συνεννοείσαι μαζί τους πολύ πριν πουν την πρώτη τους λέξη! Μόνο εσύ καταλαβαίνεις τι εννοούν εκστομίζοντας με τόση περηφάνια αυτή τη μία συλλαβή, που κρύβει μέσα της ολόκληρη λέξη! Κι όσο κι αν έλεγες ότι δε θα το κάνεις, τώρα το κάνεις... Τα βάζεις να λένε σε συγγενείς και φίλους όλες αυτές τις λεξούλες, που κατά τη γνώμη σου τις λένε εκπληκτικά!

Τι συμβαίνει όμως σ' αυτό το ταξίδι για την κατάκτηση της γλώσσας και της ομιλίας;

Ιδού 4+1 παράδοξα που έχω παρατηρήσει:

1) Εκεί που το λεξιλόγιο τους είναι περιορισμένο, ξαφνικά μια μέρα αρχίζουν να σε βομβαρδίζουν με πληθώρα καινούριων λέξεων. Κρατούσαν stock τόσο καιρό. Δεν εξηγείται αλλιώς.
2) Όταν μία λέξη έχουν συνηθίσει να τη λένε μόνο με μία συλλαβή ή λάθος, δεν το αλλάζουν εύκολα. Ακόμη και στη φάση που χειρίζονται με άνεση πολύ δυσκολότερες.
3) Στη σπάνια περίπτωση που δεν καταλαβαίνεις τι λένε και προσπαθείς να τους απαντήσεις απλά με ένα "ναι", έχεις αποτύχει. Αν δεν επαναλάβεις σωστά αυτό που σου λένε, δεν πρόκειται να συνεχίσουν τη συζήτηση.
4) Αν κολλήσουν με μία λέξη, πραγματικά δύσκολα τα ξεκολλάς! Πάρτο απόφαση... Τους αρέσει τόσο να τη λένε!
4+1) Ναι, την ξέρουν την πονηρή λέξη! Και ναι, θα τη φωνάξουν δυνατά την κατάλληλη στιγμή! Έτσι, γιατί μπορούν...

Το να βλέπεις ένα νήπιο να παλεύει με τις λέξεις, έχει πλάκα! Όταν το ζεις επί δύο καθημερινά όμως, βιώνεις καταστάσεις που ούτε τις φανταζόσουν. Η ηλικία των δύο έχει αρκετές δυσκολίες, αλλά σου χαρίζει και κάποιες από τις πιο ξεχωριστές στιγμές! Απόλαυσε υπεύθυνα και κατάγραψε όσα προλάβεις. Μερικά απ' όσα ακούσεις είναι αξιομνημόνευτα...

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Instagram Follow on Instagram