ΑΓΩΓΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ ... ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ


Οι πρώτες ζεστές ημέρες έφτασαν κι όσες μανούλες έχουν παιδάκια σε ηλικίες 2 ετών, 3 ή και λίγο παραπάνω σκέφτονται το ίδιο πράγμα. Άλλες περισσότερο αποφασισμένες, άλλες όχι και τόσο ετοιμάζονται να εκπαιδεύσουν το μικρό τους στη χρήση τουαλέτας. Η βασανιστική αλλαγή πάνας στο μικράκι που στριφογυρίζει, τρέχει, κλωτσάει και γενικότερα αντιστέκεται πρέπει να τελειώσει. 

Απ' όταν ήμουν η ίδια παιδί, μπορεί κι αρκετά χρόνια νωρίτερα, κυριαρχούσε η αντίληψη ότι τα παιδιά μαθαίνουν στις διακοπές να μη χρησιμοποιούν πάνα, οταν είναι γυμνά στην παραλία. Προσωπικά, είμαι αντίθετη σ' αυτή την αντίληψη. Το σκεπτικό ότι το παιδί θα κατουρηθεί πάνω του στην παραλία χωρίς να λερώσει κάτι, δε σημαίνει ότι μαθαίνει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, ούτε ότι έχει κατανοήσει τη διαδικασία.

Έχοντας συμπληρώσει έναν χρόνο που χρησιμοποιούν τα μικρά μου την τουαλέτα και διαπιστώνοντας ότι η εκπαίδευση υπήρξε σύντομη και αποτελεσματική, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες συμβουλές που είχα διαβάσει κι άλλες που προέκυψαν απο προσωπική πείρα 

• Αρχικά, εύλογο διάστημα πριν την έναρξη αγωγής τουαλέτας, συζητάμε αυτό που πρόκειται να συμβεί, χρησιμοποιώντας και σχετικό βοηθητικό υλικό, όπως τραγουδάκια, βιβλία ή βίντεο με τον αγαπημένο τους ήρωα. Μπορούμε να συνδέσουμε τη χρήση τουαλέτας με την απελευθέρωση πολλών δραστηριοτήτων, στις οποίες δε θα μπορούσε να συμμετάσχει αν ακόμη φοράει πάνα (πχ. Κολυμβητήριο, μπαλέτο κτλ). Φροντίζουμε όλη αυτή η προετοιμασία να προκύψει φυσικά κι όχι σαν καταιγισμός.

• Αγοράζουμε γιογιό μαζί με το παιδί, όταν είναι έτοιμο να ξεκινήσει την αγωγή τουαλέτας. Αν αυτό συμβεί νωρίτερα, υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί ως παιχνίδι, πράγμα που δύσκολα αλλάζει μετά.

• Αγοράζουμε μαζί με το παιδί εσώρουχα της επιλογής του, ώστε να γίνει πολύ πιο θελκτική η χρήση τους.

• Επιλέγουμε να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση τουαλέτας όταν θα μπορούμε να είμαστε δυο-τρεις μέρες οι ίδιοι στο σπίτι με το παιδί μας. Στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι κανόνες που θα εφαρμοστούν με συνέπεια θα έχουν διάρκεια. 

• Το γιογιό τοποθετείται, έπειτα από συνεννόηση με το παιδί, σε σταθερό σημείο, κατά προτίμηση μέσα στο μπάνιο, για να συνδεθεί άμεσα με τον σκοπό του. Παραμένουμε συνεπείς στον κανόνα ότι το γιογιό δεν αλλάζει θέση.

• Για αρχή προτιμάμε γιογιό έναντι της λεκάνης (όσο κι αν φαίνεται πιο δελεαστική επιλογή) αφού, όπως έχει αποδειχθεί, τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν τα ποδαράκια τους πατάνε σταθερά στο έδαφος.

• Στο ξεκίνημα και για αρκετό διάστημα είμαστε εμείς που θα χρειαστεί να υπενθυμίζουμε στο παιδί να επισκέπτεται την τουαλέτα. Ένα λογικό διάστημα, σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία είναι ανά 40'. Δε χρειάζεται να πιέζουμε σε μικρότερα χρονικά διαστήματα, αφού είναι καλύτερο να μη συνηθίζουν να αδειάζουν την κύστη τους τόσο τακτικά. Με το πέρασμα των ημερών και παρατηρώντας το παιδί, αναπροσαρμόζουμε τη συχνότητα.

• Πολύ σημαντικός στην περίπτωσή μας ήταν ο οριστικός αποχαιρετισμός της πάνας από την πρώτη στιγμή. Δεν υπήρξαν ειδικές περιστάσεις ή εξαιρέσεις. Έτσι το παιδί συνειδητοποιεί καλύτερα τη νέα κατάσταση και προσαρμόζεται ευκολότερα, χωρίς να ζητάει μια ακόμη εξαίρεση.

• Αφού μιλήσαμε για οριστικό αποχωρισμό της πάνας, καλό είναι να συνδυαστεί με αλλαγή του βραδινού γεύματος από γάλα σε στερεή τροφή. Έτσι θα αποφευχθούν πιθανά νυχτερινά ατυχήματα. (Πάντα όμως να υπάρχει "ετοιμοπόλεμη μια αλλαξιά του παιδιού και μία αλλαξιά σκεπασμάτων, για να γίνονται πιο συνοπτικές οι διαδικασίες αλλάγματος τη νύχτα)

• Εφόσον περάσουν δυο - τρεις ημέρες στο σπίτι με συνέπεια στη χρηση της τουαλέτας, καλό είναι να ξαναμπούμε στο πρόγραμμα εξόδων και υποχρεώσεων μας, συμπεριλαμβάνοντας στα αξεσουάρ μας το φορητό γιογιό (θα πρότεινα αυτό με τις σακούλες μιας χρήσης. Καθαρές δουλειές...)

• Έχετε κατά νου ότι η επιβράβευση και ο ενθουσιασμός έπειτα από κάθε επιτυχημένη προσπάθεια συνεισφέρει πολύ στη διαδικασία.

• Τέλος φροντίστε όσοι περνούν χρόνο με το παιδί να έχουν ενημερωθεί για την τακτική που ακολουθείτε στην εκπαίδευση τουαλέτας καθώς και τις συνήθειες του παιδιού, ώστε να έχουν ίδια στάση με τη δική σας.

Καλή επιτυχία!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Instagram Follow on Instagram