ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΥ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΒΛΙΟ


Πόσο τυχερά τα παιδάκια αυτής της γενιάς που 'χουν τη δυνατότητα να χάνονται με τις ώρες στο βιβλιοπωλείο και να επιλέγουν το βιβλίο που θα τα εντυπωσιάσει περισσότερο ανάμεσα σε αμέτρητες και συνήθως αξιόλογες επιλογές! Αλλά κι εμείς, οι γονείς, πόσα παιδικά βιβλία δεν έχουμε σημειώσει στη λίστα με τις μελλοντικές αγορές;

Κι όμως ... Ενώ η βιβλιοθήκη είναι γεμάτη κι ενώ ανυπομονούμε να αγοράσουμε το επόμενο βιβλίο, το μικρό μας θέλει συχνά να του διαβάζουμε ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο!

Σταμάτα λοιπόν να προωθείς άλλες επιλογές και ικανοποίησε την επιθυμία του! Διάβασε το ίδιο βιβλίο όσες φορές σου το ζητήσει. Και κάντο με ενθουσιασμό. Ξέρεις γιατί;

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσες περισσότερες φορές διαβάζεις το ίδιο βιβλίο, το παιδί
• εξοικειώνεται με συγκεκριμένο λεξιλόγιο και κατανοεί τη σημασία του και πως μπορεί να το χρησιμοποιεί. Επίσης νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις λέξεις που 'χει ακούσει τόσες φορες.
• Καταγράφεται στο μυαλουδάκι του η σειρά που τοποθετούνται οι λέξεις στον λόγο καθώς και ο τονισμός τους, ο ρυθμός και ο χρωματισμός της φωνής κατά την εκφορά τους.
• Κάθε φορά που ακούει το αγαπημένο του παραμύθι, τόσο περισσότερο εμβαθύνει στο νόημα και τόσο περισσότερο ανακαλύπτει λεπτομέρειες στην πλοκή και στην εικονογράφηση που συνήθως του διαφεύγουν ή δεν το ενδιαφέρουν στις πρώτες αναγνώσεις.
• Και κάτι πολύ σημαντικό, νιώθει οικεία με τη συγκεκριμένη ιστορία που επιλέγει και τους ήρωες της, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό για το ίδιο στο τέλος της ημέρας.

Ακολουθούν τρόποι να ενισχύσουμε αυτή την τάση του μικρού μας. Ας δούμε λοιπόν πως θα μεγαλώσουμε έναν μελλοντικό συνειδητοποιημένο αναγνώστη!

• Δώσε την ευκαιρία στο μικρό σου να επιλέξει μόνο του το βιβλίο που θέλει. Μ' αυτόν τον τρόπο θα του δημιουργηθεί δίψα για τα βιβλία και θα αγαπήσει τη διαδικασία επιλογής κάθε φορά.
• Κατά την ανάγνωση επίτρεψε στο μικρό σου να κάνει όσες ερωτήσεις θέλει κι ακόμη καλύτερα, ρώτησε το κι εσύ πράγματα για την υπόθεση και τους ήρωες. Μην διαβάζεις διεκπεραιωτικά!
• Κάνε παύσεις στην ανάγνωση κι άφησε το να συνεχίσει μόνο του την ιστορία ή δοκίμασε να γυρίσεις σελίδα χωρίς να ξεκινήσεις την ανάγνωση. Θα δεις ότι το παιδάκι σου έχει ήδη συνδέσει την εικόνα με την πλοκή και μπορεί να αφηγηθεί όσα βλέπει.
• Ζήτα διευκρινίσεις σχετικά με την εικονογράφηση και ρώτα το πως φαντάζεται το ίδιο οσα δεν απεικονίζονται στο βιβλίο.
• Τέλος δώσε απλή ερμηνεία λέξεων του παραμυθιού που νομίζεις ότι δε γνωρίζει. Θα του είναι πολύ πιο εύκολο να τις αφομοιώσει, αφού ήδη τις έχει ακούσει μέσα σε φράσεις ή προτάσεις, των οποίων το νόημα έχει καταλάβει!

Και να θυμάσαι ότι διαβάζοντας τακτικά βιβλία στο μικρό σου, δεν δυναμώνεις μόνο το μυαλό του, αλλά και τον μεταξύ σας δεσμό!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Instagram Follow on Instagram