ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ... ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ




Δεν πάει πολύς καιρός που αναφέρθηκα στην άνεση που έχουν τα παιδιά να περνούν τον χρόνο τους με συγγενικά και φιλικά πρόσωπα και πόσο καλά συνεργάζονται στην περίπτωση που εγώ λείπω.

Δε μ' αρέσει αυτό που θα πω τώρα, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον.

Λίγο πριν τα μικρά μου καλύψουν τη μισή απόσταση ως τα τρία έτη κι ενώ τα σημάδια ανεξαρτησίας που δείχνουν είναι έντονα, την ίδια στιγμή αναζητούν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φάση την παρουσία μου!

Πλέον δεν είναι κανείς άλλος αρκετός να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους. Η ιδανικότερη για οτιδήποτε προκύψει, από τάισμα, μπάνιο, αλλαγή πάνας ή ακόμη και συγύρισμα των ρούχων τους, είναι η μαμά!

Μα πως εξηγείται αυτό; Δε γίνεται να υπάρχει αυτή η παλινδρόμηση στη συμπεριφορά τους. Άραγε αυτό συμβαίνει μόνο σε μας;

Πήρα λοιπόν τον γνωστό δρόμο και γι' άλλη μια φορά ξεκίνησα μελέτη. Λέγεται ότι σ' αυτό το αναπτυξιακό στάδιο τα παιδιά δεν έχουν συνηθίσει απόλυτα στην ιδέα ότι είναι ξεχωριστές οντότητες. Μπορεί να απολαμβάνουν την ελευθερία τους και να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, αλλά όταν νιώσουν κουρασμένα, άρρωστα ή φοβισμένα, θα αναζητήσουν αμέσως την αγκαλιά της μαμάς, που θα τα κάνει να αισθανθούν ασφαλή και θα τα απαλλάξει από την πολυπόθητη μοναξιά της ανεξαρτησίας.

Δεν είναι όμως προβλέψιμο πως θα αντιδράσουν και πότε. Μπορεί να φύγουν μακριά σας, μπορεί να επιστρέψουν για μια γρήγορη αγκαλιά κι ένα χάδι ή μπορεί ακόμη και να γκρινιάζουν άνευ λόγου.

Αυτή η ποικιλία στη συμπεριφορά και στα συναισθήματα παραπέμπει σε συμπεριφορές χαρακτηριστικές της εφηβείας, γι' αυτό άλλωστε πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως "πρώτη εφηβεία".

Ας αφήσουμε όμως τα θεωρητικά κι ας σκεφτούμε λύσεις για τα πρακτικά.

Όταν ένα παιδί, συνηθισμένο να μένει ορισμένες φορές με τους παππούδες ή με κάποιον που έχει αναλάβει τη φύλαξή του, ξαφνικά αρχίζει να προβάλλει αντιστάσεις, τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Πόσω μάλλον όταν οι επαναστάτες είναι δύο.

Πόσο συχνά μπορεί να λείπει η μαμά πια; Πώς νιώθουν αυτοί που απασχολούν τα παιδιά όταν βλέπουν ότι η βοήθεια που προσφέρουν δε γίνεται δεκτή;

Κι εκεί συνειδητοποιείς ότι όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος!

Όσο τα παιδιά ζητούν αποκλειστικά τη μαμά για σχεδόν τα πάντα, τόσο η μαμά κουράζεται. Όσο κουράζεται, τόσο περισσότερο έχει ανάγκη να κάνει ένα διάλειμμα. 

Μα ποιο διάλειμμα; Αφού όταν λείπω, συχνά τα παιδιά δε συνεργάζονται τόσο καλά, όσο παλιότερα. 

Ευτυχώς τουλάχιστον που αυτό δε συμβαίνει πάντα. Πρέπει όμως, όπως και να 'χει, να ληφθούν μέτρα! 

Μετά από αρκετές δοκιμές και περισσότερη σκέψη, αποφασίσαμε να μειώσει η μαμά με τον μπαμπά τις κοινές εξόδους για κάποιο διάστημα, προκειμένου να είναι ένας από τους δύο κοντά στα παιδιά! Μια φορά την εβδομάδα όμως, που έχουμε τον χρόνο μας, φροντίζουμε να επιστρέφουμε στο σπίτι πριν την ώρα του ύπνου τους, μιας που αυτή η ώρα και η ρουτίνα που ακολουθείται είναι σημαντικό γι' αυτά να γίνεται από τους γονείς! 

Το θετικό σ' αυτήν την περίπτωση είναι ότι τα παιδιά μπορούν σ' αυτή την ηλικία να συμμετέχουν σε αρκετές δραστηριότητές μας, οπότε συχνά μας συνοδεύουν σε υποχρεώσεις που άλλοτε θα πηγαίναμε μόνοι μας!

Επίσης, για να αφήσουμε λίγο στην άκρη την προσκόλληση και να αλληλεπιδράσουν τα παιδιά και με τους δύο γονείς, δεν είναι λίγες οι φορές που μοιραζόμαστε σε παρέες των δύο και περνάμε "one on one time" (δες ας χωριστούμε λίγο ) Σ' αυτήν την περίπτωση οι απαιτήσεις σχεδόν μηδενίζονται, δεν υπάρχει συναγωνισμός ή ανταγωνισμός μεταξύ τους για το ποιος θα είναι με τη μαμά και περνάμε όλοι ποιοτικό χρόνο. Κάπως έτσι κερδίζει λίγη προσοχή και ο μπαμπάς, ο οποίος τελευταία είναι η δεύτερη επιλογή.

Αν σε μικρότερη ηλικία υπήρχαν πρακτικές δυσκολίες στο μεγάλωμα των διδύμων, τώρα πια καλούμαστε να απαντήσουμε στις συναισθηματικές τους μεταπτώσεις με λεπτούς χειρισμούς. 

Η ανταμοιβή για όλα αυτά είναι το να παρατηρείς πόσο υπέροχοι μικροί άνθρωποι γίνονται. 

Όπως σε κάθε σπουδαία εφεύρεση χρειάζονται πειράματα, έτσι και τα μικρά μας εφευρίσκουν τον τρόπο να γίνουν μοναδικά. Γι' αυτό και τώρα πειραματίζονται...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Instagram Follow on Instagram